wielomian
Aguella: wyznacz liczby p i q tak aby liczba 3 była dwukrotnym pierwiastkiem wielomianu
W(x)=x3−5x2+px+q
8 lis 20:36
ICSP: Znasz wzory Viete'a dla wielomianu stopnia 3, albo pochodne ?
8 lis 20:59
Aguella: niestety...
8 lis 21:31
ICSP: Szkoda

W(x) ma trzy pierwiastki : x
1 = 3 , x
2 = 3 oraz x
3 nieznany, oznaczmy go przez a :
w(x) = (x − 3)
2(x−a) = x
3 − 5x
2 + px + q
Po wymnożeniu i porównaniu współczynników obliczysz x
3, a potem p oraz q.
8 lis 21:32
Aguella: chociaż Viete'a to jeszcze coś słyszałam że z tablic można korzystać
8 lis 21:32
Mila:
Jesteś w LO (III klasa?)
8 lis 21:34
Aguella: II
8 lis 21:40
Aguella: no właśnie skąd znamy te pierwiastki?
8 lis 21:40
Mila:
W(x)=x3−5x2+px+q
Wzory Viete'a ( poziom R ma znać) ( są w Kiełbasie, internecie)
Dla równania postaci:
x3+px2+qx+r=0
Mamy:
x1+x2+x3=−p
x1*x2*x3=−r
Stad w naszym zadaniu będzie :
3+3+x3=5
3*3*x3=−q ( q z Twojego wielomianu)
x3=−1
9*(−1)=−q
q=9
w(x)=x3−5x2+px+9
W(3)=0⇔
27−45+3p+9=0
3p=9, p=3
W(x)=x3−5x2+3x+9
8 lis 22:09
Mila:
Rozwiąż też sposobem ICSP.
8 lis 22:11