, chyba żartujesz, ja swoje zrobiłem; dobranoc ...
dobra... i tak
dzięki
Rozpoczynamy od odpowiednich założeń:
a≠0 inaczej otrzymalibyśmy równanie liniowe ( a tego nie chcemy
)Twój współczynnik a to
współczynnik stojący przy x2 czyli : 2m−3 stąd:
2m−3≠0⇔2m≠3⇔ m≠1,5
Zakładamy również że x1≠x2, z treści zadania ( dwa różne rozwiazania)
Mamy odpowiednie założenie , przejdźmy do rozwiązania:
Rozwiązanie :
Funkcja kwadratowa ma dwa różne rozwiązania, czyli dwa różnie pierwiastki wtedy gdy Δ>0
Δ=b2−4ac , stąd podstawiając odpowiednie wyrazy [a=2m−3, b=4m, c=m−1] otrzymujemy :
(4m)2−4*(2m−3)(m−1)
Otrzymujemy nierówność która należy rozwiązać:
Δ>0
(4m)2−4*(2m−3)(m−1) >0
Po uproszczeniach otrzymujemy
2m2+5m−3 >0 , gdzie m≠1,5
Rozwiązując powyższą nierówność otrzymujemy przedział:
x>0,5
x<−3
(Czerwony przedział)
Widzisz, że zawiera się w nim 1,5.
Zatem musimy "wywalić"
go z przedziału , otrzymujemy:
| 1 | 3 | 3 | ||||
m∊(−∞,−3) U ( | , | ) U ( | , +∞) | |||
| 2 | 2 | 2 |