f
algebra: W ciele Z17 rozwiąż równania:
a) 8x = 1
b) 9x = 16
c) −10x = 11
8 lis 20:05
Mila:
a)
w17={17,34,51,68,85,102, 119,...}
8x=1(mod 17) /15
120 x=15 (mod17)
1x=15 (mod17)
b) 9x=16 (mod 17) /*2
18x=32(mod17)
1x=15 (mod 17)
c)−10x=11 (mod17)
7x=11 (mod 17) /*5
35x=55(mod17)=4(mod17)
1x=4 (mod 17)
8 lis 20:28
algebra: dzięki ale nie bardzo to rozumiem

, czemu w przykładzie a) podzieliłaś przez 15 ?
8 lis 20:33
algebra: *pomnożyłaś skąd wiedziałaś że przez tyle trzeba pomnożyć ?
8 lis 20:34
Mila:
Szukałam iloczynu 8*k większego o 1 od którejś wielokrotności liczby 17.
wiem, że 8*15=120. Tabliczka mnożenia trochę bardziej skomplikowana.
8 lis 20:38
algebra: zakładając że nie ma się kalkulatora przy tym zadaniu
8 lis 20:40
Mila:
No , to wszystko przecież obliczenia pamięciowe.
Jaką metodą Cię uczyli na ćwiczeniach, algorytm Euklidesa?
8 lis 20:42
algebra: był ten algorytm, ale nie zawsze trzeba go stosować, a w przypadku b) to jak do tego doszedłaś
aby pomnożyć przez 2 ?
8 lis 20:44
Mila:
9*2=18 to jest o jeden więcej niż 17
18x(mod17)=1x(mod17)
8 lis 20:55
algebra: a w przypadku c) dlaczego * 5 ? bo 7 * 5 = 35 i to nie jest o 6 większe od 17
8 lis 21:02
Mila:
Możesz tak:
9x=17k+16
podstawiasz za k
9x=17*1+16=33 brak x∊N
9x=17*2+16=34+16=50 brak x∊N
9x=17*3+16=51+16=67 nie
9x=17*4+16=68+16=84
9x=17*5+16=85+16=101 nie
9x=17*6+16=102+16=118 nie
9x=17*7+16=135 suma cyfr dzieli się przez 9
135:9=15
x=15 (mod17)
8 lis 21:08
algebra: a w przypadku c) dlaczego * 5 ? bo 7 * 5 = 35 i to nie jest o 6 większe od 17
8 lis 21:12
Mila:
35 jest o jeden większe od 34 (wielokrotności 17)
8 lis 21:24
algebra: ale w przykładzie c) nie było trzeba wyznaczyć liczby większą o 6 od liczby 17 ? bo jest 7x=11
8 lis 21:27
algebra: ?
8 lis 21:39
Mila:
7*4=28=17*1+11
x=4 (mod17)
liczby dodatnie spełniające ostatnią zależność x=4(mod17)
..,4, 21,38,
sprawdzenie równania:
7x=11 (mod 17)
7*4=28=17+11
7*21=147=17*8+11
Sprawdzenie równania wyjściowego
−10x=11 (mod11)
−10*4=−40(mod 17)=−40+3*17=−40+51=11
8 lis 21:52
algebra: a to skąd wiedziałaś aby szukać liczby o 1 większej od 17 ? Bo nie mogę tego zrozumieć jak tam
jest = 11 a nie = 1
8 lis 22:14
Mila:
18x=1x(mod17) to wyrażenie z lewej, z prawej zostaje w tym przypadku.
8 lis 22:23
algebra: c)−10x=11 (mod17)
7x=11 (mod 17) /*5
35x=55(mod17)=4(mod17)
1x=4 (mod 17)
tu nigdzie nie ma z prawej strony 1
8 lis 22:28
Mila:
−10x=11(mod17)
Zamiast (−10x) możemy zapisać 7x bo to jest dodawanie mod(17), zatem −10x+17x=7x
11 nie zmieniamy z prawej strony
7x=11(mod 17) obie strony mnożymy przez 5
35x=55(mod17)
35x=2*17x+1x to 2*17x możemy opuścić i mamy:
1x=3*17+4 co zapiszemy
1x=4(mod17)
Zasada działań. W łatwiejszym przypadku mod(5)
7=2(mod5)
7+5=12=2 (mod5)
3+4=7=2 (mod5)
3x=2 (mod5) \*7
21x=14(mod5)⇔
4*5x+1x=2*5+4⇔
1x=4(mod5)
8 lis 22:52
algebra: akurat już to rozumiałem co rozpisałaś żę dodajemy 17 do −10
ale nadal nie mogę zrozumieć skoro mamy zapis:
7x = 11
to dlaczego szukamy takiego 'xa który ma reszte z dzielenia 1, a nie 6 bo 17 − 11 = 6
8 lis 23:29
algebra: nadal nie rozumiem jak dobierać te liczby przez które mnoże
8 lis 23:35
algebra: zawsze trzeba robić tak aby w przedostatnim działaniu z lewej strony była liczbax która ma
reszte 1 w Z17 ?
8 lis 23:36
Mila:
Może idź dzisiaj spać, jutro, będziesz lepiej myśleć.
21:08 może Ci lepiej będzie zrozumieć.
8 lis 23:39
algebra: ale zawsze trzeba robić tak aby w przedostatnim działaniu z lewej strony była liczbax która ma
reszte 1 w Z17 ? bo tak w tych trzech przykładach zrobiłaś.
8 lis 23:44
Mila:
To są moje takie sposoby, przecież możesz zrobić inaczej. W tych przykładach tak mi ładnie
wychodziło.
Jaką Ty masz propozycję?
ICSP zdaje się podpowiadał inną metodę.
8 lis 23:47
algebra: aha bo nie mogłem tego zrozumieć jak to rozwiązujesz teraz już wiem
8 lis 23:49