matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
zbieżnosć szeregu
Kinga:
(3n)!
Zbadaj zbieżność szeregu ∑=
n
3n
8 lis 19:47
Gray:
W ciemno: kryterium ilorazowe d'Alamberta.
8 lis 21:02
Gray:
a
n+1
(3n+3)!
n
3n
=
=
a
n
(n+1)
3n+3
(3n)!
(3n+1)(3n+2)(3n+3) n
3n
=
=
(n+1)
3n
(n+1)
3
3n+1
3n+2
3n+3
n+1
=
(
)
−3n
n+1
n+1
n+1
n
3n+1
3n+2
3n+3
=
((1+1/n)
n
)
−3
→ 3 * 3 * 3 * e
−3
= (3/e)
3
>1
n+1
n+1
n+1
czyli szereg rozbieżny.
8 lis 21:59