stereometria
Blue: Podstawą graniastosłupa prostego jest romb o kącie ostrym α. Wszystkie krawędzie tego
graniastosłupa mają długość a. Uzasadnij, że krótsza przekątna tego graniastosłupa ma długość
Mi wyszło d= a
√3−2cosα
8 lis 19:10
Blue: jakaś podpowiedź ?
8 lis 19:27
red:
Jest podpowiedź. Zrób rysunek
8 lis 19:29
Eta:
| | α | |
z tw. cosinusów e2=........ =2a2(1−cosα) , 1−cosα= 2sin2 |
| |
| | 2 | |
to d=
√a2+e2= ..............
8 lis 19:33
Tereska:
To jest to samo bo cosα=1−2sin2α2
8 lis 19:34
Eta:
Jasne,że to samo
8 lis 19:39
Blue: a skąd się wziął ten wzór?
8 lis 19:45
Blue: dobra już widzę w karcie: cos2α=1−2sin
2α

Dzięki
8 lis 19:46
Eta:
8 lis 19:47