Wyznacz ekstrema lokalne
chiara: Wyznacz ekstrema lokalne funkcji f(x)=|x2+x−6|
Proszę o pomoc, nie wiem jak do tego się zabrać.
8 lis 18:58
Mila:
1) narysuj wykres funkcji y=x
2+x−6
oblicz miejsca zerowe: x
1,x
2
2) S
OX dla y<0⇒f(x)=|x
2+x−6|
zobaczysz ekstrema
8 lis 19:58
chiara: a da się to zrobić bez rysowania wykresu tylko za pomocą obliczeń?
9 lis 13:16
Mila:
Tak, ale to bardziej skomplikowane w punktach zmiany wzoru musisz badać osobno.
Przecież to prosta funkcja, po co strzelać z armaty do wróbla.
9 lis 20:48
Mila:
9 lis 20:51
chiara: Wiem, że przez rysunek jest milion razy prościej ale niestety wymagane jest ode mnie aby umieć
to obliczyć a niestety nadal nie wiem jak to zrobić

Mógłby ktoś pomóc?
11 lis 15:56
PW: "Obliczenia" będą polegały na tym samym co robi Mila. Wyznaczysz trzy przedziały na osi
OX, na każdym z nich f jest określona innym wzorem (za każdym razem jest to jakaś funkcja
kwadratowa).
Powołując się na znane własności funkcji kwadratowej określać będziesz monotoniczność i
ekstrema każdej z tych funkcji na każdym z tych trzech przedziałów.
To samo, tylko nudne.
11 lis 16:08
chiara: Ok, dziękuję bardzo za pomoc
11 lis 16:25