logarytm
u: 2log3X −1 + 1 = 6 logx3
8 lis 18:51
pigor: ..., z definicji i własności logarytmu np. tak :
| 2 | |
| +1= 6logx3 i log3x−1≠0 i x >0 i x≠1 ⇒ |
| log3x−1 | |
| | 2 | | 6 | |
⇒ |
| +1= |
| /*(log3x−1)*log3x i log3x≠1 i x∊R+\{1} ⇒ |
| | log3x−1 | | log3x | |
⇒ 2log
3x+ log
3x(log
3x−1)= 6(log
3x−1) i x≠3
1 i x∊R
+\{1} ⇔
⇔ (log
3x)
2+log
3x−6log
3x+6= 0 i x≠3 i x∊R
+\{1} ⇔
⇔ (log
3x)
2−5log
3x+6= 0 i (*)
x∊R+\{1,3} ⇒
⇒ (log
3x−2) (log
3x+3) = 0 ⇔ log
3x=2 v log
3x= −3 ⇔
⇔
x=32=9 v x=3−3=127, stąd i z (*)
x∊{9, 127} . ...
8 lis 20:17