trzy ciągi
Cami: Korzystając z twierdzenia o trzech ciągach znaleźć granice:
lim pierwiastek st. n z (n2n + 1)
i wiem to:
ten pier. st. n z (n2n+) ≥ pier. st. n z (n2n) = pier. st. n z n razy pier. st. n z 2n czyli
granica równa 2
oraz pier. st. n z (n2n+) ≤ pier. st. n z (n2n+n) = pier. st. n z n razy pier st. n z (2n+1)
−−−−−> ten pierwiastek st. n z n dąży do +∞, ale jak rozpatrzyć ten drugi pierwiastek? proszę
o pomoc
8 lis 17:36
Janek191:
bn = n√ n *2n + 1
an = n√ n*2n cn = n√ 2n*2n
więc
an ≤ bn ≤ cn
oraz
lim an = 2 i lim cn = 2
n →∞ n → ∞
więc na mocy tw. o trzech ciągach lim bn = 2
n →∞
8 lis 17:40
Gray: n√n2n+1 ≤ n√n2n+n → 2, bo n√2n+1 = 2 n√1+1/2n
8 lis 17:41
Janek191:
n√ n*2n = n√n*n√2n = n√n*2
a lim n√n = 1
n → ∞
8 lis 17:41
Cami: dlaczego (cn) wygląda tak, a nie inaczej? gdzie się podziała jedynka i dlaczego robisz 2 razy
n2n?
8 lis 17:42
Janek191:
n√2n*2n = n√2*n√n*2
n√2 → 1 n√n → 1
8 lis 17:44
Janek191:
Masz wszystko napisane

n 2
n < n 2
n + 1 oraz n 2
n + 1 < n 2
n + n 2
n
8 lis 17:47
Cami: coś..... coś nie tak..... jak z n
√2n*2n zrobiło się to pier (zawsze z n będzie ok?) 2 * pier
z n i to dopiero razy 2
8 lis 17:48
8 lis 17:50
Cami: a jeszcze mam pytanie
8 lis 17:53
Cami: bo mam inny przykład lim pierwiastek z(n+1) z (2n+3)
to na pewno jest ≥2n≥1
a z drugiej strony ≤2n+3*2n ≤ 2n*4
i pierw z 2n → 1
i pierw z 4 również
8 lis 17:56
Janek191:
Pisz porządnie, bo nie wiadomo co tam jest ?
8 lis 17:58
Cami: jest tak lim pierwiastek stopnia (n+1) z liczby (2n+3)
n→∞
8 lis 18:00
Cami: wszędzie jest ten pierwiastek, ale dla wygody aby tutaj napisać go opuszczam
8 lis 18:01
Cami: więc
1 ≤ 2n ≤ 2n+3 ≤ 2n+3*2n ≤ pier. z 2n * pier. z 4
8 lis 18:02
Janek191:
n → ∞ ⇒ n + 1 → ∞
bn = n√2 n + 3
an = n√ 2n = n√2*n√n cn = n√ 2 n + 2 n = n√4 n =n√4*n√n
an ≤ bn ≤ cn
oraz lim an = 1*1 = 1 lim cn = 1*1 = 1
n → ∞ n → ∞
więc na mocy tw. o trzech ciągach lim bn = 1
n →∞
8 lis 18:10
Cami: dlaczego w taki sposób trzeba rozpisać (cn)? to jest jakiś "sposób magiczny"? od czego to
zależy? t w jaki sposób znajdować te mniejsze i większe ciągi?
8 lis 18:33
Janek191:
Mogło być cn = n√ 2n + n = n√3n ≥ bn
8 lis 18:42
Cami: ale mógłbyś mi powiedzieć skąd to bierzesz?
8 lis 18:42
Janek191:
Z głowy

Trzeba takie ciągi dobierać, by zachodziły nierówności :
a
n ≤ b
n ≤ c
n
oraz
by
lim a
n = lim c
n
n →
∞ n→
∞
8 lis 18:47
Cami: to jeszcze jedno pytanie
czy jeżeli jest pierwiastek stopnia (n+1) lub stopnia (n+2) itd. to czy można po zapisaniu że
n→∞ i np. (n+1) → ∞ rozpatrywać po prostu dalej jako pier n−tego stopnia? zawsze w takich
zadaniach można?
8 lis 18:51
Janek191:
Tak mi się wydaje

bo przy n →
∞ również n + k →
∞ , k − ustalona liczba , k ∊ ℕ
Ale niech się jeszcze ktoś wypowie na ten temat.
−−−−−−−−−−−−−−−−
n + 1 = m ⇒ [ n →
∞ ⇒ m →
∞ ]
oraz 2 n + 3 = 2 n + 2 + 1 = 2*( n + 1) + 1 = 2 m + 1
więc
mamy
lim pm{ 2 m + 1}
m →
∞
8 lis 19:02
Cami: Czy mógłby się jeszcze ktoś wypowiedzieć czy to jest prawda?
8 lis 19:55