s
zespolony: W liczbach zespolonych rozwiązać równania:
10z2 + 6z + 9 = 0
Δ = 36 − 4 * 10 * 9 = 0
Δ = −324
Układ równań:
x2 − y2 = −324
2xy = 0
x2 + y2 = 324
dodaję pierwsze do trzeciego i mam:
2x2 = 0
x = 0
co robię źle ? bo w odpowiedziach mam inne wyniki
8 lis 17:27
Janek191:
10 z
2 + 6 z + 9 = 0
Δ = 36 − 4*10*9 = 36 − 360 = − 324 = 324 i
2
√Δ = 18 i
8 lis 17:31
Mila:
√Δ=
√−324=
√i2*324=18i
| | −6−18i | | −6+18i | |
z= |
| lub z= |
| |
| | 20 | | 20 | |
| | −3−9i | | −3+9i | |
z= |
| lub z= |
| |
| | 10 | | 10 | |
8 lis 17:31
daras: zapominasz o tym, że masz szukać w ciele liczb zespolonych
8 lis 17:31
bezendu:
Nie wiem po co ten układ równań...
10z
2+6z+9=0
Δ=6
2−4*10*9=−324
Δ=324i
2
√Δ=18i
8 lis 17:31
ICSP: nie wiem o co ta delta...
10z2 + 6z + 9 = 0
z2 + 6z + 9 + 9z2 = 0
(z+3)2 + (3z)2 = 0
(z + 3 + 3iz)(z + 3 − 3iz) = 0
....
8 lis 17:35
zespolony: dlaczego nie mogłem zostawić delty = 324 ? musi być zapisane z częścią urojoną ?
8 lis 17:41
Janek191:
Tam było − 324 = 324* (−1) = 324 i2 , bo i2 = − 1
8 lis 17:48
Mila:
Bo Δ=−324 i z tego wyciągasz pierwiastek.
8 lis 17:49
Janek191:
więc √ − 324 = √ 324 i2 = √324*√i2 = 18 i
8 lis 17:50
zespolony: a jeśli Δ = − 24 − 10i to:
√24i2 − 10i = √24 * √i2 − √10i ?
8 lis 17:54
bezendu:
Wtedy
√−24−10i=z /2
−24−10i=x2+2xyi−y2
x2−y2=−24
2xy=−10
x2+y2=√102+242
8 lis 17:56
Mila:
Nie, bo √a*b=√a*√b
√a+b≠√a+√b
8 lis 17:56
zespolony: czyli w tym 2 przypadku trzeba zastosować układ równań
8 lis 17:57
daras: zaskoczyłeś?
8 lis 20:55