Układ Równań
FHA: Suma cyfr liczby drucyfrowej jest rowna 10. Jeśli dopiszemy na końcu tej liczby cyfre 0 to
otrzymamy liczbe o 333 wieksza od danej. Wyznacz liczbe dwucyfrową
x+y=10
i co dalej
8 lis 17:14
Tereska:
liczba dwucyfrowa ma postać
10x+y
z treści zad x+y=10 więc
x=10−y
Równość po dopisaniu 0 na końcu liczby
100x+10y=333+10x+y
podstawiamy x
100(10−y)+10y=333+10(10−y)+y
wymnażamy i porządkujemy, otrzymamy
81y=567
y=7
więc x=3
szukana liczba dwucyfrowa 37
8 lis 17:24
Mila:
x− cyfra dziesiątek
y− cyfra jedności
10x+y − wartość liczby dwucyfrowej
x+y=10
Po dopisaniu 0 na końcu liczby otrzymasz liczbę trzycyfrową;
100x+10y+0
100x+10y=10x+y+333
x+y=10
rozwiąż układ
8 lis 17:27