Zespolone
Maagda94: Przedstaw w postaci algebraicznej liczby:
a) (cos0 + i sin0)
b) 2(cos (− π4) + i sin (− π4)
8 lis 16:59
Janek191:
a ) = 1 + 0 i = 1
| | √2 | | √2 | |
b) = 2* |
| + 2* ( − |
| ) i = √2 − √2 i |
| | 2 | | 2 | |
8 lis 17:02
Maagda94: A mógłbyś wytłumaczyć?
8 lis 17:12
Janek191:
A co tu jest do tłumaczenia ?
a) cos 0 = 1 sin 0 = 0
| | π | | π | | √2 | |
b) cos ( − |
| ) = cos |
| = cos 45o = |
| |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
| | π | | π | | √2 | |
sin ( − |
| ) = − sin |
| = − |
| |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
8 lis 17:15
Maagda94: Dziękuję
8 lis 18:49
Janek191:
cos ( − α ) = cos α − funkcja cosinus jest parzysta
sin ( − α) = − sin α − funkcja sinus jest nieparzysta
8 lis 18:55