Wykaż, że jeżeli (A\B) ∪ (B∩C) = (A∩C) ∪ (B\A), to A⊂B∪C.
biedny student: Wykaż, że jeżeli (A\B) ∪ (B∩C) = (A∩C) ∪ (B\A), to A ⊂ B∪C.
proszę o jakąkolwiek wskazówkę jak to rozwiązać ...
8 lis 16:53
Saizou :
Niech x będzie dowolny taki że
x∊(A/B)∪(A∩C)z tego wynika że
x∊A/B lub x∊A∩C a z tego wynika że ...........
8 lis 16:59
biedny student: dlaczego x∊A∩C ? przecież to jest po drugiej stronie równości ?
8 lis 17:02
WueR:
Zakladasz, ze x∊A i na podstawie rownosci masz pokazac, ze x∊B∪C.
8 lis 17:04
Saizou :
sorry coś innego przeczytałem miał być to co jest po lewej stronie
8 lis 17:04
biedny student: (x∊A ⋀ x∉B) ⋁ (x∊B ⋀ x∊C) = .....
o to chodzi ?
8 lis 17:09
Gray: Tak.
8 lis 17:20
biedny student: gdy dojdę do postaci (x∉B ⋁ x∊C) to czemu to się równa ? Nie bedzie to C/B bo nie ma spójnika ⋀
tylko alternatywa ...
8 lis 17:25
Gray: x∊A ⇒ x∊A\B lub x∊A∩B ⇒ z założenia ! ⇒ x∊ A∩C lub A∩B ⇒ x∊C lub x∊B ⇒x∊B∪C
Wyjaśnienie !:
skoro (A\B) ∪ (B∩C) = (A∩C) ∪ (B\A) to (A\B) ⊂ (A∩C) ∪ (B\A)
ale (A\B) ∩ (B\A) = ∅ zatem A\B ⊂ (A∩C)
8 lis 17:30
biedny student: x∊A ⇒ x∊A\B lub x∊A∩B skąd to wziąłęś ?
sorry za tyle pytań
8 lis 17:40
Gray: Weź dowolny element z A. On albo również leży w B, albo nie

Stąd A⊂(A∩B) ∪ (A\B).
8 lis 17:43
biedny student: (A\B) ∪ (B∩C) = (A∩C) ∪ (B\A)
to (A\B) ⊂ (A∩C) ∪ (B\A) a co się dzieje z (B∩C) ?
9 lis 13:27
Gray: (B∩C) też zawiera się w tym zbiorze, ale tego nie potrzebuję.
10 lis 09:13