matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granice
mag:
|x
2
− 9|
lim
x
→
3
x−3
8 lis 16:53
mag:
odp granica nie istnieje
8 lis 17:01
Mila:
D=R\{3} |x
2
−9|=x
2
−9 dla x≤−3 lub x>3 wtedy:
|x
2
−9|
(x−3)*(x+3)
f(x) =
=
=x+3
x−3
x−3
lim
x→3
+
[(x+3)]=6 |x
2
−9|=−(x
2
−9) dla x∊(−3,3) wtedy
|x
2
−9|
−(x−3)*(x+3)
f(x) =
=
=−(x+3)
x−3
x−3
lim
x→3
−
[−(x+3)]=−6 granica nie istnieje.
8 lis 17:20