a
algebra: Algorytm Euklidesa:
Wyznaczyć 7−1 w ciele z31
31 = 7 * 4 + 3
7 = 3 * 2 + 1
1 = 7 − 3 * 2 = 7 − (31 − 7 * 4) * 2 = 7 − 31 * 2 + 7 * 8 = 7 * 9 − 31 * 2
Mógłby wyjaśnić mi skąd tam jest: 7 − (31 − 7 * 4) * 2
skąd ta *2 a gdzie się podziało 3 * 2 ?
8 lis 16:24
Saizou :
Poszukajmy najpierw NWD(31,7)
31=7*4+3 →3=31−7*4
7=3*2+1 →1=7−3*2
3=1*3+0
NWD(31,7)=1
zatem
1=7−2(31−7*4)=7−31*2+7*8=87−31*2
8 lis 16:34
Saizou : poprawka
1=7−2•(31−7•4)=7−2•31+7•8=8•7−2•31
8 lis 16:38
algebra: nadal nie rozumiem tego zapisu, NWD umiem znaleźć, nie umiem potem tego rozpisać
1 = 7 − 2 * (31 − 7 * 4)
skąd tutaj ta 2 ?
8 lis 16:46
algebra: chyba coś zaczynam rozumieć
1 = 7 − 3 * 2 = 7 − (31 − 7 * 4) * 2
dlatego bo 1 = 7 − 3 *2
a 3 = 31 − 7 * 4
i potem zamiast 3 wstawia się 31 − 7 * 4 , a 2 zostaje ?
8 lis 16:50
Saizou : zapisujemy to jakby od tyłu
1=7−3•2 teraz podstawiamy 3=31−7•4
8 lis 16:50
algebra: a jeszcze teraz mam takie pytanie jak mam:
7 − 31 * 2 + 7 * 8 to czemu to potem zamienia się w 7 * 9 − 31 * 2? zbiór to z31
8 lis 16:57
algebra: dobra już wiem
8 lis 16:57