badanie ograniczenia logarytmu
pikwadrat: zbadaj ograniczonosc funkcji:
wiem ze log jest ograniczony od dolu od zera a log(x2+1) tak samo ale jak mam to zbadac?
prosze o pomoc
8 lis 15:58
J :
podaj treść zadania, a nie pisz głupot ..
8 lis 16:00
Kacper:
Zdecyduj się o co pytasz, bo zbiór wartości funkcji f(x)=logx jest ℛ
8 lis 16:01
pikwadrat: eh sorry troche mi sie pomieszalo

mam zbadac ograniczonosc funkcji log(x
2+1) i nie wiem jak
sie za to zabrac
8 lis 16:05
J :
..tutaj nie ma czego badać ..
D = R
Zw = R
8 lis 16:18
PW: Z góry ograniczona nie jest. Najmniejszą wartością wyrażenia x2+1 jest 1, wobec tego
najmniejszą wartością log(x2+1) jest log1 = 0. Korzystaliśmy z faktu, że funkcja logarytm o
podstawie 10 jest rosnąca.
8 lis 16:19
pikwadrat: ok dzieki
8 lis 16:27