granice
Magda: Cześć. Mam problem z granicami.
x→
∞
8 lis 15:57
Magda: mi wyszło −2 a w odp jest −∞
8 lis 15:58
jakubs: | | x(√2x+1+√3x+1) | |
limx→∞ |
| |
| | 2x+1−3x−1 | |
lim
x→∞ −(
√2x+1+
√3x+1)= [−1*
∞] =−
∞
8 lis 16:01
Saizou :
| | x | | x(√2x+1+√3x+1) | |
limx→∞ |
| = |
| = |
| | √2x+1−√3x+1 | | 2x+1−3x−1 | |
| | x(√2x+1+√3x+1) | |
= |
| =−(√2x+1+√3x+1)=−∞ |
| | −x | |
8 lis 16:01
Janek191:
Do mianownika zastosuj wzór :
8 lis 16:02
Janek191:
Do mianownika zastosuj wzór :
8 lis 16:03
Magda: no tak, ale czy nie powinnam wyciagnac tego x z pierwiastka?
8 lis 16:03
Magda: a nie... juz wiem

dziekuje!
8 lis 16:05
Magda: a jednak juz wiem, co mi nie pasuje. jak podstawie ∞ zamiast x to pod jednym i drugim
pierwiastkiem zostaje mi 1 czy nie ?
8 lis 16:07
8 lis 16:52