pochodna
re:: Zbadaj, czy istnieją takie wartości parametrów k,m (k,m ∍ R), dla których funkcja f jest
różniczkowana w zbiorze R. Wyznacz f '.
| | ⎧ | 4x+m gdy x<1 | |
| f(x) = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | kx2 +2x gdy x≥0 | |
Jak to zrobić ?
Ma ktoś jakiś pomysł ?
8 lis 15:52
re:: * ... gdy x≥1
8 lis 15:53
Kacper:
Warunek konieczny różniczkowalności?
8 lis 15:54
re:: funkcja musi być ciągła. Wyliczyłam f(1) = k+2 oraz lim ( x−>1) = 4+m ⋁ k+2
wyszło k+2 = 4+m
8 lis 16:06
Kacper:
Pytanie jest czy istnieją, czyli wystarczy znaleźć dowolną parę m i k dla których równanie jest
spełnione
8 lis 16:10
re:: ale jest wiele takich par. Zaczęłam liczyć pochodne w punkcie dla x−>1. Utknęłam przy liczeniu
lim kx2 + 2x ( x−>1 )
8 lis 16:14