Badanie własności funkcji
nn: Dzień Dobry
Walczę z własnościami funkcji. Przedstawię na konkretnym zadaniu.
Chciałbym określić różnowartościowość funkcji. Otóż można wyrysować, jednak nie chce tego robić
Przykładowo mamy funkcję :
f(x) = x
2 + 1
Funkcja jest bardzo prosta, od razu widać że nie jest różnowartościowa. Jednak zależność jest
taka, że f(x
1) = f(x
2) No więc :
x
12 + 1 = x
22 + 1
Jedynki się skrócą i zostanie
x
12 = x
22
No i, co teraz? Jak to spierwiastkuję to wyjdzie, że jest róznowartościowa, no ale przecież
taka nie jest. Jak pojawia się wielomian to mam problem

Jest jeszcze inny sposób
x
1 = 2
x
2 = 2
x
1 ≠ x
2
Wtedy podstawiamy f(x
1) = 5 i f(x
2) = 5
Wtedy z sposobu III z tej strony :
http://www.matmana6.pl/tablice_matematyczne/studia/funkcje_jednej_zmiennej_rzeczywistej/127-definicja_i_wlasnosci_funkcji
Oznacza to, że nie jest różnowartościowa. No, ale
poprzedni sposób wydaje się mi bardziej profesionalny

.
Czy mógłby mnie ktoś pokierować?
Pozdrawiam