matematykaszkolna.pl
Badanie własności funkcji nn: Dzień Dobry Walczę z własnościami funkcji. Przedstawię na konkretnym zadaniu. Chciałbym określić różnowartościowość funkcji. Otóż można wyrysować, jednak nie chce tego robić Przykładowo mamy funkcję : f(x) = x2 + 1 Funkcja jest bardzo prosta, od razu widać że nie jest różnowartościowa. Jednak zależność jest taka, że f(x1) = f(x2) No więc : x12 + 1 = x22 + 1 Jedynki się skrócą i zostanie x12 = x22 No i, co teraz? Jak to spierwiastkuję to wyjdzie, że jest róznowartościowa, no ale przecież taka nie jest. Jak pojawia się wielomian to mam problem Jest jeszcze inny sposób x1 = 2 x2 = 2 x1 ≠ x2 Wtedy podstawiamy f(x1) = 5 i f(x2) = 5 Wtedy z sposobu III z tej strony : http://www.matmana6.pl/tablice_matematyczne/studia/funkcje_jednej_zmiennej_rzeczywistej/127-definicja_i_wlasnosci_funkcji Oznacza to, że nie jest różnowartościowa. No, ale poprzedni sposób wydaje się mi bardziej profesionalny emotka. Czy mógłby mnie ktoś pokierować? Pozdrawiam
8 lis 15:42
Gray: Najbardziej profesjonalny był ten fragment: "... Jak to spierwiastkuję to wyjdzie, że jest róznowartościowa".... emotka Przypominam: x2=|x|
8 lis 15:52
PW: Byłeś na dobrej drodze. x12 = x22 ⇔ x12−x22 = 0 ⇔ (x1−x2()x1+x2) = 0 ⇔ ⇔ x1−x2 = 0 ⋁ x1+x2 = 0 ⇔ x1 = x2 ⋁ x1 = −x2. Równość f(x1) = f(x2) jest spełniona w dwóch wypadkach: gdy x1 = x2 lub gdy x1=−x2, zatem f nie jest różnowartościowa.(zarówno x2 jak i −x2 należą do dziedziny). Zauważ, że gdyby rozpatrywać funkcję f(x) x2+1 tylko na przedziale [0,), to byłaby różnowartościowa (dla x2 > 0 liczba −x2 nie należy do dziedziny, a więc nie jest rozwiązaniem równania rozpatrywanego wyżej).
8 lis 16:14