układ równań
xzy: układ równań:
2y2−2x−1−y=−2
2xy+2y=4
ma wyjść z tego:
y2+1/2−1/2y=x
mi wyszło coś takiego:
x=2/y−1
co robię źle?
8 lis 15:25
Gray: Jeżeli pierwsze równanie podzielisz przez 2 otrzymasz to co według Ciebie ma wyjść. Ale to nie
jest rozwiązanie układu.
8 lis 15:50
Janek191:
Z I równania wyznacz y i wstaw do II równania
8 lis 15:59
Tereska:
z pierwszego, po przeniesieniu na drugą stronę
−2x=−2+1−2y2+y / (−1)
2x=2y2−y+1
do drugiego
(2y2−y+1)*y+2y=4
2y3−y2+y+2y=4
2y3−y2+3y−4=0 dzielniki wyrazu wolnego to −1,1,−2,2
pierwiastkiem jest y=1
dzielimy ten wielomian przez (y−1)
otrzymujemy 2y2+y+4 więc
2y3−y2+3y−4=(y−1)(2y2+y+4)
dalej nie da się rozłożyć bo 2y2+y+4>0 zawsze (Δ<0)
Jedyne rozwiązanie to y=1
liczymy x
2x=2−1+1
x=1
Rozwiązanie układu to x=1,y=1
8 lis 16:03
xzy: dalej nie da się rozłożyć bo 2y2+y+4>0 zawsze (Δ<0)
tutaj chodzi o liczby zespolone,więc można

dostałem jakiegoś zaćmienia mózgu podczas rozwiązywania prostego układu równań ,więc chyba pora
na przerwę
8 lis 16:21