tekstowe
iiil: Jacek i Agata mają razem 42 lata . Trzy lata temu Agata była starsza od Jacka o 4 lata. Ile lat
ma obevnie Jacek?
8 lis 15:16
J :
...ciekawe ... obecnie jest pewnie o 4 lata młodsza ...
8 lis 15:22
iiil: No to logiczne .. ale jak zacząć matematycznie?
8 lis 15:26
Janek191:
x − wiek Jacka
y − wiek Agatki
Mamy
x + y = 42
( y − 3) = ( x − 3) + 4
8 lis 15:27
iiil: Dzięki.
8 lis 15:29
Janek191:
II sposób:
42 − 4 = 38
38 : 2 = 19
19 + 4 = 23
Odp. Jacek ma 19 lat, a Agatka 23 lata.
8 lis 15:30
Tereska: x−wiek Jacka obecnie
y−wiek Agaty obecnie
Z treści zadania:
x+y=42
Teraz też jest starsza o 4 lata bo to się nie zmienia więc
y=x+4
Zatem
x+x+4=42
2x=38
x=19
8 lis 15:30
J :
i to ma sens...
8 lis 15:32
iiil: Dziękuje bardzo za pomoc !
8 lis 15:33