Wyznacz granicę funkcji
m:
| | 1 | |
Odpowiedź to |
| , a mnie po przekształceniach wzorami wciąż wychodzi nadal symbol |
| | 2 | |
| | 0 | |
nieoznaczony [ |
| ]  |
| | 0 | |
8 lis 15:05
astrolog: nie smuc sie
minus jest dlatego bo zle obliczyles
8 lis 15:06
astrolog: od tego jest te forum
a nie jakies durne wariackie placze niewiadomo skad to ja tez powiem skad spadles ty pewnie nic
nie odpowiesz
8 lis 15:07
m: eee chyba nie do końca rozumiem, co Ty do mnie piszesz
wiem, że to jest źle obliczone i chcę się dowiedzieć, jak to poprzekształcać, żeby wyszło
8 lis 15:15
Janek191:
| | tg x − sin x | | | |
f(x) = |
| = |
| = |
| | sin3 x | | sin3 x | |
więc
| | (cos x)−2 | | 1 | |
lim f(x) = lim |
| = |
| (na podstawie reguły de L' Hospitala ) |
| | 2 cos x | | 2 | |
x → 0 x→0
8 lis 15:24
m: A nie da się tego zrobić nie L'Hospitalem? Bo problem w tym, że to zadanie jest w dziale
wczesniejszym i teoretycznie powinno się je zrobić bez korzystania z niego
8 lis 15:32
Kacper:
Spróbuj podstawienia
Będzie sporo rachunków.
Zapewne da się prościej, ale musiałbym siedzieć i myśleć
8 lis 15:41
Janek191:
cd. II wiersza
| | 1 − cos x | | 1 | |
= |
| = |
| |
| | cos x*( 1 − cos x)*( 1 − cos x) | | cos x*( 1 + cos x) | |
więc
| | 1 | | 1 | |
lim f(x) = |
| = |
| |
| | 1 * ( 1 + 1) | | 2 | |
x → 0
8 lis 15:43
Janek191:
cd. II wiersza
| | 1 − cos x | | 1 | |
= |
| = |
| |
| | cos x*( 1 − cos x)*( 1 − cos x) | | cos x*( 1 + cos x) | |
więc
| | 1 | | 1 | |
lim f(x) = |
| = |
| |
| | 1 * ( 1 + 1) | | 2 | |
x → 0
8 lis 15:43
Janek191:
Pomyłka w mianowniku ma być : cos x*( 1 − cos x)*( 1 + cos x)
8 lis 15:45
m: Wow, mega Ci dziękuję!
8 lis 15:52