ekstrema i przedziały monotonicznosci funkcji
kacper: Wyznaczyć ekstrema i przedziały monotoniczności funkcji
Umiem jedynie wyliczyć z tego pochodną i wychodzi mi:
Bardzo proszę o pomoc w rozwiazaniu...
8 lis 14:27
J :
..teraz warunek konieczny ... kiedy ta pochodna się zeruje... ?
8 lis 14:30
kacper: gdy lnx−1=0 ?
A co z dziedziną funkcji i pochodnej? Jaka powinna być?
8 lis 14:35
J :
...dziedzina: x > 0 i lnx ≠ 0 ... ustal..
8 lis 14:38
kacper: Hmm czyli to tak powinno być?
Df=(x,+
∞)
Df'=Df
f'(x)=0 <=> lnx−1=0
lnx=1
x
lnx=e{1}
x=1
Zatem:
f rośnie dla x∊(1,+
∞)
f maleje dla x ∊ (0,1)
f
min=1
tak?
8 lis 15:02
J :
zacznijmy od dziedziny...
co ty za bzdury wypisujesz ... kiedy lnx = 0 ...?
8 lis 15:07
kacper: Nie rozumiem

Z mianownika wiadomo, że x>0
a kiedy lnx = 0 nie wiem...
8 lis 15:17
J :
x > 0 ... bo to liczba logarytmowana ..
lnx= 0 ⇔ x = 1 ... i teraz ustal dziedzinę...
8 lis 15:21
kacper: W takim razie dziedziną funckji jest D:x∊(0,1) suma (1,+∞)
tak?
8 lis 15:38
J :
OK
..teraz warunek konieczny ... f'(x) = 0
8 lis 15:42
kacper: Czyli
Czyli wychodzi, że mianownik jest zawsze większy od zera więc patrzę tylko na licznik?
f'(x)=0 wtedy i tylko wtedy, gdy lnx−1=0 tak?
lnx=1
e
lnx=e
1
x=1
8 lis 15:48
J :
źle ... lnx = 1 ⇔ lnx = lne ⇔ x = e ..
8 lis 15:50
kacper: Faktycznie...
I co dalej należy policzyć? Zwykle teraz rysowałem na osi dziedzinę i to co wyszło z warunku
koniecznego f'(x)=0. ale jak narysować to "e"?
8 lis 16:03
J :
.teraz trzeba zbadać, czy pochodna zmienia znak w punkcie x = e ...
zauważ,że mianownik jest zawsze dodatni... trzeba zbadać znak licznika..
g(x) = lnx − 1 .... zbadaj czy zmienia znak w puncie x = e...
8 lis 16:07
J :
| | x | |
...dobra ...g(x) = lnx − 1 = lnx − lne = ln |
| .... i teraz się zastanów, czy zmienia znak |
| | e | |
w x =e
8 lis 16:10
J :
| | x | | x | |
..to jest wykres g(x) = ln |
| ... przecina oś OX w punkcie (1,0) czyli |
| = 1 |
| | e | | e | |
8 lis 16:13
kacper: Dziękuję za pomoc...
8 lis 16:54
8 lis 17:29