na parterze bloku mającego (oprócz parteru) 6 pięter wsiało 5 osób
karolajna: na parterze bloku mającego (oprócz parteru) 6 pięter wsiało 5 osób .oblicz prawdopodobieństwo
zdarzenia :
1. wszystkie osoby wysiądą na jednym piętrze
2. każda osoba wysiądzie na innym piętrze
bardzo proszę o pomoc ! :<
:3
8 lis 14:05
Janek191:
I Ω I = 6
5 bo mamy { o
1,o
2,o
3,o
4,o
5 } → { p
1,p
2,p
3, p
4,p
5, p
6 }
1) I A I = 6
| | 6 | | 1 | | 1 | |
więc P( A ) = |
| = |
| = |
| |
| | 65 | | 64 | | 1 296 | |
2) I B I = 6*5*4*3*2 = 720
więc
8 lis 16:58
PW: Modelem matematycznym wysiadania pasażerów jest funkcja przyporządkowująca każdemu z pasażerów
numer piętra, na którym wysiada.
(1) f: {p
1, p
2, p
3, p
4, p
5} → {1, 2, 3, 4, 5, 6}.
Jak wiadomo funkcji takich jest 6
5 (pięcioelementowe wariacje z powtórzeniami o wartościach w
zbiorze sześcioelementowym).
|Ω| = 6
5
Funkcji odpowiadających zdarzeniu A − "wszystkie osoby wysiądą na jednym piętrze jest 6
(funkcja stała o wartości 1, funkcja stała o wartości 2,..., funkcja stała o wartości 6).
|A| = 6
Funkcji odpowiadających zdarzeniu B − "każda osoba wysiadła na innym piętrze" jest tyle, ile
wśród funkcji (1) jest funkcji różnowartościowych (wariacji bez powtórzeń). Jak wiadomo liczba
ta jest równa
Uzasadnienie dlaczego można zastosować tw. zwane klasyczną definicją prawdopodobieństwa i
gotowe.
8 lis 17:00
PW: Zajęty pisaniem własnej odpowiedzi nie mogłem przeczytać odpowiedzi
Janka191, ale na
szczęście zeznajemy zgodnie
8 lis 17:02
Janek191:
8 lis 17:04
daras: a karolajna jest jeszcze ?
8 lis 17:08
Eta:
Pewnie poszła na
dyskotekę
8 lis 18:20
bezendu:
8 lis 18:24
8 lis 18:26
bezendu:
Nie, analiza
8 lis 18:28
Janek191:
matematyczna ?
8 lis 18:29
bezendu:
Tak.
8 lis 18:34
Janek191:
Jakie tematy ?
8 lis 18:35
Eta:
Balujesz z "analizą " ?
8 lis 18:35
bezendu:
Kolokwium za tydzień.

Eta pomożesz z logiki ?
8 lis 18:36
bezendu:
@Janek
Logika
8 lis 18:42
Janek191:
Logika, to oddzielny przedmiot na matematyce
8 lis 18:48
daras: logika kiedyś była obowiązkowa nie tylko na filozofii
8 lis 20:49
bezendu:
A teraz to jedne z działów na analizie matematycznej.
8 lis 20:51
daras: na analizie był zawsze rachunek zdań prawa de Morgana itd.
ja mówię o logice, która jest np. potrzebna prawnikom
8 lis 23:03
Jarxinho: Witam
Mam pytanie
Dlaczego w tym przykładzie moc zdarzenia A wynosi 6, a nie 5 i analogicznie, dlaczego moc Ω
jest 65 a nie 56.
Mamy 5 osób, to osoby wysiadają na piętrach, a nie na odwrót. Zatem to osoby wysiadające
powinny być głównym komponentem zdarzenia A. Dlaczego zatem tak nie jest? Nie potrafię tego
pojąć.
Proszę o wytłumaczenie
21 mar 19:23
PW: Nie ma czegoś takiego jak "główny komponent zdarzenia". Czytaj teorię i porównuj z wypowiedzią
z 8 listopada o 17:00. Inaczej nie umiem tego wytłumaczyć.
21 mar 19:36