! W klasie IIIb jest 12 chłopców i 10 dziewczynek. Do samorządu klasowego
wybiera się 3 osoby. Jakie jest prawdopodobieństwo zdarzenia, ze będą to trzej chłopcy
Jaki wzór zastosować
| 12! |
| ||||||||||||||||
C 3(u góry) 2 (u dołu) * C 0(u góry) 10 (u dołu) = | = | * | ||||||||||||||||
| (12−3)!*3! |
| 12! | 9!*10*11*12 | 1320 | ||||
= | *1 = | *1= | *1=220
| |||
| 9!*3! | 9!*3! | 6 |
| k | ||
musisz obliczyć jeszcze n i podstawić pod wzór P= | ||
| n |
| 22! | 22! | ||||||||||
n=C 3(u góry) 22(u dołu) = | = | = | = U{ | |||||||||
| (22−3)!*3! | (19)!*3! |
| 9240 | ||
19!*20*21*22 }{ (19!*3! } = | =1540
| |
| 6 |
| 220 | ||
P= | ||
| 1540 |
| 19!*20*21*22 | ||
−−> tam, gdzie nie załadowało wzoru | ||
| 19!*3! |
| 19!*20*21*22 | ||
−−> tam, gdzie nie załadowało wzoru | ||
| 19!*3! |