pomocy!
qiu: a) Dwa okręty poruszją się z prędkościami v1 i v2, które tworzą ze sobą kąt . Jaka jest
prędkość jednego okrętu względem drugiego?
8 lis 12:14
qiu: nikt?
8 lis 12:21
J :
... a jak byś policzył/a prędkość względną, gdyby okręty płynęły w tym samym kierunku...?
8 lis 12:22
qiu: nie mam pojecia
8 lis 12:24
J :
..wtedy od większej prędkości odejmujemy mniejszą ..
tutaj trzba zrzutować np mniejszą prędkośc na kierunek większej ... potem odjąć ...
8 lis 12:27
qiu: Potem mam :
Dwa okręty wyruszyły równocześnie w drogę w dwóch kierunkach do siebie prostopad
łych, jeden z prędkością v1=20 km/h, drugi z v2=30 km/h. Obliczyć prędkość wzajemnego
oddalania się okrętów oraz ich odległość po upływie czasu t=4 h.
I robie, s=v*t , czyli s1 = 20*4h = 100km
s2 = 120km
i wtedy ich odległość √1002 + 1202 = 156, 2 km.
Ale w odpowiedzi jest √v12 + v22 = 36.06 *4 = 144,2 km.
I nie mam pojecia dlaczego
8 lis 12:28
qiu: ale przecież nie mam podane żadnych danych

skąd mam wiedzieć co jest większe co mniejsze jak
w zadaniu nie ma nic
8 lis 12:29
qiu: dobra, pierwsze mam tw cosinusow, drugiego dlej nie rozumiem
8 lis 12:31
J :
..20*4 = 100 ...?
8 lis 12:35