Znajdź liczbę n
Feint: Przy dzieleniu liczby 999 przez pewną dwucyfrową liczbę n otrzymano resztę 3. Reszta z
dzielenia liczby 2005 przez tę liczbę n może być równa:
a)1
b)5
c)11
d)13
8 lis 10:54
Janek191:
999 = n*m + 3
2005 = 2*999 + 7 = 2*( n*m + 3) + 7 = 2n*m + 13
n = 83
8 lis 12:05
Janek191:
d)
8 lis 12:05
Tereska: ale
999−3=996=83*12 i jeśli n=12 (dwucyfrowa) to reszta =1 czyli a)
8 lis 12:14
Janek191:
n = 83 też jest dwucyfrowa

czyli odp. a ) i d) ?
8 lis 13:11
Feint: zapomniałem dodać, że kilka może być poprawnych xd
9 lis 21:02