Potrzebujący: WYZNACZYĆ MONOTONICZNOŚĆ CIĄGÓW dla n∈N
a)
an=n/n+1
b)
bn=((n2)+1)/n
c)
cn=√n2+4n-n
17 paź 20:54
Marcin: a)
an=n/(n+1)
an+1=(n+1)/(n+2)
an+1/an=[(n+1)/(n+2)]/[n/(n+1)]=[(n+1)/(n+2)]*[(n+1)/n]=
=(n2+2n+1)/(n2+2n) > 1
czyli an jest rosnący
17 paź 23:39
Marcin: b)
bn=(n2+1)/n
bn+1=[(n+1)2+1]/(n+1)=(n2+2n+2)(n+1)
bn+1/bn=[(n2+2n+2)(n+1)]/[(n2+1)/n]=
=[(n2+2n+2)(n+1)]*[n/(n2+1)]=
(n3+2n2+2n)/(n3+n2+n+1)=(n3+2n2+n+n)/(n3+n2+n+1)>1
czyli bn jest rosnący
17 paź 23:46
Marcin: cn=√n2+4n-n
17 paź 23:48
potrzebujacy: dziękuję
18 paź 11:21