Objętość ostrosłupa
osuu:

Podstawą ostrosłupa ABCD jest trójkąt ABC. Krawędź AD jest wysokością ostrosłupa (rys.) Oblicz
objętość ostrosłupa ABCD jeśli wiadomo że AD= 12 , BC=6 BD=CD=13.
Proszę o pomoc
8 lis 10:30
Tereska:

V=
13*P
p*H BD=CD , AB=AC
P
p=
12*BC*AE H=AD
DE
2=DC
2−EC
2 EC=
12*BC
DE
2=13
2−3
2
DE
2=169−9=160
DE=4*
√10
AE
2=DE
2−AD
2
AE
2=160−144
AE
2=16
AE=4
P
p=
12*6*4=12
V=
13*12*12
V=48
8 lis 11:47
osuu: czemu we wzorze DE2= DC2− EC2 jest (−)?
8 lis 12:52
Tereska: DC jest przeciwprostokątną, DE i EC przyprostokątne, z tw.Pitagorasa
DC2=DE2+EC2
więc
DE2=DC2−EC2
8 lis 13:01
osuu: Dziękuję bardzo
8 lis 13:03