???
???: Potrzebuje pomocy z tą funkcją y=x3−x2−x+1. Muszę narysować wykres i określić własności. Nie
prosze o rozwiązanie tylko o jakieś podpowiedzi z góry dzięki.
8 lis 10:10
wmboczek: wyznacz P charakterystyczne − przecięcia z osiami i maksima/minima lokalne (z pochodnej)
i połącz wężykiem
8 lis 10:18
???: Nie mam pojęcia jak to zrobić

Czy wyznaczenie miejsc zerowych nie bylo by prostsze ?
8 lis 10:26
???: Nie przypominam sobie żebym miał o pochodnych nie da się tego w inny sposób rozwiązać?
8 lis 10:39
Janek191:

y = x
3 − x
2 − x + 1 = x
2 *(x − 1) − ( x −1) =( x − 1)*( x
2 −1) = ( x − 1)*(x − 1)*(x + 1)
Miejsca zerowe: x = 1 i x = − 1
Dla x = 0 jest y = 0 − 0 − 0 + 1 = 1
Dla x = −2 jest y = − 8 − 4 + 2 + 1 = − 9
Dla x = 2 jest y = 8 − 4 − 2 + 1 = 3
Dla x = 3 jest y = 27 − 9 − 3 + 1 = 16
8 lis 12:34
Gruszka: Jeżeli potrzebujesz opisu potrzebnego do narysowania takiej funkcji, to nikt nie uzna Ci takich
pojedynczych obliczeń.
Zawsze zaczynaj sobie od:
1)Dziedzina (to jest bardzo ważne), w twoim przypadku x∊R
2)Przecięcia z OX: y=0
x3−x2−x+1=0
x2(x−1)−(x−1)=0
(x2−1)(x−1)=0
x=1 x=−1
Przecięcie z OY: x=0 ⇔f(x)=1
P(0,1)
3) Musisz obliczyć asymptoty, w tym przypadku tylko poziome, ponieważ x∊R, także pionowe nie
istnieją.
lim = x3−x2−x+1=lim = x3(1−1/x−1/x2+1/x3)=∞
x→∞ x→∞
lim = x3−x2−x+1=lim = x3(1−1/x−1/x2+1/x3)=−∞
x→−∞ x→−∞
Wniosek: Brak asymptot pionowych i poziomych funkcji!
4) Musisz obliczyć pochodną:
f'(x)=3x2−2x−1
Df'(x)=Df(x)
5) Warunek konieczny ⇔ f'(x)=0
3x2−2x−1=0
Δ=4+12=16
x1=2−4/6= −1/3 x2=2+4/6=1
Warunek wystarczający:
Musisz sobie narysować funkcję f"(x) i odczytać ekstrema.
Otrzymasz, że xmax=−1/3
ymax(x)=32/27
xmin=1
ymin(x)=0
Określamy teraz:
f"(x) ≥0, czyli f(x) jest rosnąca w przedziałach: (−∞,−1/3>, <1,∞)
f"(x) ≤0, czyli f(x) jest malejąca w przedziale: <−1/3,1>
Masz już wszystko czego potrzebujesz, teraz musisz sporządzić tabelkę, muszą znaleźć się w niej
przedziały monotoniczności, wszystkie rozwiązanie (x) oraz ich wartości (y). Sporządź tabelkę
dla pochodnej i dla funkcji, będzie Ci łatwiej. Na koniec pamiętaj, że rysujesz funkcję.
8 lis 13:59