wielomiany
0909: Rozłóż na czynniki pierwsze:
a) 25x3 + √5 −−> wiem, że mam wykorzystać wzór skróconego mnożenia a3+b3, ale nie wiem jak
rozbić te √5
b) 5x5−x3−15{3}x2+3{3} = x3(5x2−1)−3{3}(5x2−1)=(5x2−1)(x3−{27}) −−−> i tutaj to samo,
nie wiem jak rozbić {27} we wzorze skróconego mnożenia
Z tego co widzę, chyba mam problem z zamianą pierwiastka stopnia drugiego we wzorze skr.
mnożenia 3 stopnia. Czy któś mógłby mi to wytłumaczyć?
8 lis 10:04
0909: poprawka b) : 5x5−x3−15√3x2+3√3 = x3(5x2−1) − 3√3(5x2−1)= (5x2−1)(x3−√27)
8 lis 10:06
===:
√5=51/2
(51/6)3=√5
8 lis 10:10
ICSP: √5 = (6√5)3
8 lis 10:10
===:
√27=33/2
(33/6)3=33/2
8 lis 10:13
0909: czyli (√27)3 = (6√27)3 ?
8 lis 10:17
0909: Super, dziękuję bardzo

spróbuję teraz dokończyć
8 lis 10:18
0909: Chwila, chyba jednak nie rozumiem dalej. jak mogę zapisać (√27)3?
8 lis 10:19
0909: mógłby mi ktoś pomóc?
8 lis 10:33