Tereska:

wektor AB=[4,4] oznacza, że zawiera się on w prostej o równaniu y=x+b, więc wierzchołki A i B
leżą
na prostej o takim równaniu. Z treści zadania A należy do prostej k: x−y−4=0,
równanie kierunkowe tej prostej to y=x−4 i jest to prosta o r−niu y=x+b gdzie b=−4
Zatem A i B leżą na prostej k: y=x−4
Prostopadła do k
l: y=−x+b
i przechodząca przez C
4=−2+b
b=6
ma równanie kierunkowe y=−x+6
Na przecięciu prostych k i l leży punkt B,
więc rozwiązaniem układu równań:
1. y=x−4
2. y=−x+6
są współrzędne wierzchołka B
dodajemy stronami
2y=2
y=1
po np. podstawieniu do 2.
x=5
B(5,1)
Współrzędne wierzchołka A:
Wektor AB=[4,4]=[x
b−x
a,y
b−y
a]
[4,4]=[5−x
a,1−y
a]
4=5−x
a 4=1−y
a
x
a=1 y
a=−3
A(1,−3)
Równanie prostej przechodzącej przez A i C:
y−y
a =( (y
c−y
a)/(x
c−x
a)) *(x−x
a)
po podstawieniu współrzędnych
y+3=
4+32−1*(x−1)
y+3=7x−7
więc równanie ogólne szukanej prostej:
y−7x+10