matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Dana jest funkcja
Asia:
1
Dana jest funkcja f(x)=
(m+1)x
2
+(m
2
+3m)x+7. Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla
2
których ta funkcja jest malejąca jedynie w przedziale (−
∞
,−2>
7 lis 22:29
Jolanta:
funkcja maleje do wierzchołka czyli X
W
=−2
−b
p=
=−2
2a
−m
2
−3m
=−2
m+1
−m
2
−3m=−2m−2 −m
2
−m+2=0 Δ=b
2
−4ac=1+8=9
−b−
√
Δ
1−3
m
1
=
=
=1
2a
−2
−b+
√
Δ
1+3
m
2
=
=
=−2
2a
−2
8 lis 00:23