Stereometria, objętość ostrosłupa.
Martiminiano: W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym krawędź podstawy ma długość 20, a kąt płaski ściany
bocznej przy wierzchołku ostrosłupa jest równy 64 stopnie. Oblicz objętość tego ostrosłupa z
dokładnością do całości.
W odpowiedzi podają 1666, a mi wciąż wychodzi 1647 i nie mam pojęcia, w którym momencie robię
błąd. Może ktoś się skusi?
7 lis 22:10
Mila:
Jaką masz wysokość ściany bocznej?
Jaką masz wysokość ostrosłupa?
7 lis 23:09
Martiminiano: Wysokość ściany bocznej 16,003 , a wysokość ostrosłupa 12,349.
7 lis 23:16
Eta:
hb=16,003
H=√256,096−100=√156,096=12,494
V= ............. ≈1666
7 lis 23:22
Mila:
16
2=10
2+H
2
256−100=h
2
H
2=156
H=
√156
H≈12.5
V≈1665.3326
7 lis 23:26
Martiminiano: Faktycznie można to zrobić w ten sposób, ja mając tą wysokość ściany bocznej i długość jednej
przyprostokątnej liczyłem kąt i później z tego wysokość. Niepotrzebnie kombinowałem i
najwidoczniej tam gdzieś się pomyliłem w obliczeniach. Dziękuję bardzo
7 lis 23:31
Mila:
7 lis 23:53