Potęgi - liczby zespolone
diab: Witam, mam problem z takim przykładem:
(1+
√3−i+
√3)
(24)
Wiem, że tu trzeba stosować wzór de Movreia czy jakoś tak

ale wychodzi mi jakiś dziwny moduł
2
√2 i potem z tego ani cosinus ani sinus nie ma podstawowej wartosci którą by można odczytać
z tabelki
7 lis 21:44
diab: do potęgi 24
7 lis 21:45
diab: podbijam
7 lis 22:35
Mila:
Dlaczego nie zredukowałeś √3, nie wiem w końcu jak ten przykład wygląda.
7 lis 23:01
diab: kurcze, źle podałem
prawidłowo leci to tak:
(1+√3−i+i√3)24
8 lis 01:52
PW: | | √6+√2 | |
Przejdź do postaci trygonometrycznej − pokaż, że |z| = 2√2 oraz że cosφ = |
| (a |
| | 4 | |
to jest kąt, który znamy, poszukaj w tablicach, gdzie podano dokładne wartości funkcji
trygonometrycznych niektórych kątów).
8 lis 08:27
diab: gdzieś napotkałem się, że można to przekształcić w postaci do 2 potęgi, i jakoś się wtedy
przekształca to początkowe wyrażenie, ale jak to nie mam pojęcia
8 lis 19:16
diab: no bo co jeśli nie miałbym dostępu do tablic wartości tryg.
8 lis 19:17
Mila:
[(1+
√3)+(
√3−1)i)]
2=
(1+
√3)
2+2*(1+
√3)*(
√3−1)*i+i
2(
√3−1)
2=po wykonaniu działań:
=4(
√3+i)
(1+
√3)+(
√3−1)i)]
24=(4
√3+4i))
12
|z|=4*
√3+1=8
Licz dalej, to już proste.
8 lis 19:30
diab: Dziękuje za pomoc
9 lis 01:59