srednia
evel: Srednia wieku 15 mieszkancow wynosi 33lata gdy do wolnego mieszkania wprowadzil sie nowy
mieszkamiec srednia zwiekszyla sie o 1rok. Ile lat ma nowy mieszkaniec
7 lis 17:23
evel: (15+33+34)/16=33
Wiecie czy to tak
7 lis 17:46
razor: x − suma wieku mieszkancow
y − wiek nowego mieszkanca
| x | |
| = 33 → x = 15*33 = 495 |
| 15 | |
495+y = 16*34 = 544
y = 544−495 = 49
7 lis 17:49
Mila:
x− suma lat 15 mieszkańców
x=15*33
495+y=16*34
495+y=544
y=544−495
y=49
Nowy mieszkaniec ma 49 lat.
7 lis 17:52
evel: Dziekuje baaaardzo

!
7 lis 17:56
Mila:
7 lis 21:20
Bogdan:
To jest zadanie arytmetyczne przeznaczone dla uczniów nie mających jeszcze wiedzy
o x−ach, równaniach, wyrażeniach algebraicznych.
Nowy mieszkaniec ma 34*16 − 33*15 = 49.
7 lis 22:30
Bogdan:
albo (33 + 1)(15 + 1) − 33*15 = 33*15 + 33 + 15 + 1 − 33*15 = 33 + 15 + 1 = 49
7 lis 22:31