Do sprawdzenia - znajdź obraz punktu P(4,-2) w symetrii względem prostej y + 2x
arianne: Do sprawdzenia − znajdź obraz punktu P(4,−2) w symetrii względem prostej y + 2x = 0
1. Wyznaczam równanie prostej l ⊥ k ⋀ P(4,−2)
y + 2x = 0
y = −2x
a1 = −2 => a2 = 12
y − y0 = a(x − x0)
l: y = 12x − 4
2. Wyznaczam współrzędne punktu M
{y = −2x
{y = 12x − 4 / *
+{y = −2x
{4y = 2x − 16
5y = −16
y = −165
−165 = 325x
x = −12
M(−12, −165)
3. Wyznaczam punkt P
M = (4 + x2, −2 + y2) = (−12, −165)
7 lis 16:37
arianne: 4+x2 = −12 ⋀ −2+y2 = −165
7 lis 16:38