Ciągi.
Ala: 1.Oblicz trzy początkowe wyrazy ciągu określonego wzrorem:
| | 2n+1 | |
2. Wykaż że ciąg an= |
| dla n E N+ jest rosnący. |
| | n+1 | |
3. Sprawdź czy ciąg a
n=2
n jest ciągiem arytmetycznym.
Prosiłabym o rozwiązanie gdyż sama nie potrafię. Z góry dziękuję.
7 lis 14:55
jakubs: podstawić liczb w A i B nie potrafisz
7 lis 14:57
J :
A) za n podstawiaj: n = 1 , n = 2 , n = 3
B) ..tak samo..
| | an+1 | |
2) pokaż, że an+1 − an > 0 lub |
| > 1 |
| | an | |
3) warunek: a
n+1 − a
n = constans .. ( ma wartość stałą)
7 lis 15:00
Ala: Jako nie rozumiem matematyki zadanie pierwsze zrobiłam ale kolejnych nie potrafię, jak chcesz
mi pomóc to dziękuję jak nie to dziękuję i do widzenia.
7 lis 15:21
J :
3) 2n+1 − 2n = 2*2n − 2 = 2n .. to nie jest stałe (ciąg nie jest arytmetyczny)
7 lis 15:33