Rozwiąż nierówność-niewiadoma w potędze
Geber: Rozwiąż nierówność:
(2/5)x2+1*(25/4)−x+3≤(0,4)3x+1
7 lis 14:24
J :
| | 2 | |
..zamień wszystko na potęgi o podstawie: |
| .. |
| | 5 | |
7 lis 14:27
Geber: No tak ale co dalej − rozwiązuję nierówność z potęg?
7 lis 14:29
J :
| | 2 | | 2 | |
... pewnie dojdziesz do : ( |
| )m ≤ ( |
| )n ⇔ m ≥ n .. |
| | 5 | | 5 | |
7 lis 14:32
J :
dojdziesz do nierówności.. x2 − x − 6 ≥ 0 .. i dalej prosto...
7 lis 14:37
Geber: Kompletnie nie mogę sobie przypomnieć jak to się liczyło, trochę czasu minęło od liceum i teraz
ciężko pomóc dziecku
7 lis 14:39
J :
| | 25 | | 4 | | 2 | |
.. wskazówka: ( |
| )−x+3 = ( |
| )x−3 = ( |
| )2x − 6 |
| | 4 | | 25 | | 5 | |
7 lis 14:43
Geber: a dlaczego w nierówności x2−x−6 zmiana znaku z < na ≥?
7 lis 14:50
J :
..bo podstawa < 1 ..( funkcja malejąca)
7 lis 14:51
Geber: hmm mam miejsca zerowe i teraz aby napisać odpowiedź rysuję f. malejącą z zał. że 2/5<1 czy f.
rosnącą z zał. z wyliczeń x2−x−6>0 ⇒a>0?
7 lis 15:13
J :
rysujesz wykres funkcji f(x) = x2 − x − 6 ... i odczytujesz kiedy f(x) ≥ 0 ..
7 lis 15:15
Geber: ok, ale na pewno ma być przedział zamknięty?
7 lis 15:25
J :
...będą 2 przedziały , jednostronnie domknięte...
7 lis 15:26
Geber: ok dzięki
7 lis 15:30