Prosta
Karolina: przez punkt A(2,−1) poprowadzić prostą, która tworzy z osią Ox kąt dwa razy większy
niż prosta x−3y+4=0
Bardzo proszę o pomoc/wskazówki
7 lis 13:27
J :
| | 2tgα | | 1 | |
.. y + 1 = a(x − 2) .. gdzie a = |
| ... i tgα = |
| .. |
| | 1 − tg2α | | 3 | |
7 lis 13:37
Janek191:
7 lis 13:52
Karolina: prosta x−3y+4=0 z osią Ox tworzą tgα=1/3 do tego też doszłam
a więc szukana prosta z osią Ox będzie tworzyła tgα=2*1/3=2/3
szukana prosta: y=ax−1−2a
dwie proste o równanich kierunkowych spełniają warunek: tgβ=|a1+a21+a1*a2|
jak podatawie za a1=a, a2=0, tgβ=1/3 to nie wychodzi mi
7 lis 13:58
Karolina: miedzy a1 i a2 powinien być minus, sorki
7 lis 13:59
Karolina: ipodstawie za tgβ=2/3
przepraszam za błędy
7 lis 13:59
J :
| | 2tgα | |
..będzie tworzyła kąt 2α ... , a tg(2α) = |
| .. |
| | 1 − tg2α | |
7 lis 14:01
Karolina: nie wiem co robię źle
proszę o pomoc
7 lis 14:01
Karolina: aaaa, no tak
glupia jestem!
wielkie dzięki!
7 lis 14:01
J :
| | 3 | | 3 | |
tg2α = |
| ... i szukana prosta: y + 1 = |
| (x − 2) .. |
| | 4 | | 4 | |
7 lis 14:02
Karolina: dziękuje za pomoc
7 lis 14:22