FUNKCJA KWADRATOWA i jej własności
madzia: jakie wymiary powinna mieć kwadratowa płytka, aby po odcięciu prostokątnego paska o szerokości
3cm pole pozostałej części było mniejsze niż 810cm
2
?
15 lis 16:34
madzia: bardzo proszę o pomoc
15 lis 16:59
madzia: bardzo proszę o pomoc
15 lis 17:00
madzia: chociaż poradźcie od czego mam zacząć sama dokończę
15 lis 17:21
kaz: a(a−3)<810
15 lis 17:31
Rada:

a− długość boku kwadratu.
P=a
2 − pole tego kwadratu
a
2− a*3 > 810
a należy do liczb rzeczywistych dodatnich
a
2 − 3a − 810> 0
Delta: 9+4*810=3249
pierwiastek z delty= 57
a(1)= (3−57)/2= −27 nie należy do dziedziny odpada
a(2)= (3+57)/2=30 należy do dziedziny.
więc 30 to miejsce zerowe funkcji f(x)= a
2−3a−810
wykres taki jak na rysunku a oś a (małe ''a'' nie duże!)
Patrząc na ten rysunek czytamy iż zrobiona nierówność spełniona jest gdy bok kwadratu jest
większy dłuższy niż 30 cm czyli "a" należy (30, +nieskończoności)
gdybyś nie wiedziała nieskończoność to taka ósemka leżąca.
Z gimnazjum 1 klasy jesteś ? Jak wyżej to zacznij się uczyć lepiej.
15 lis 17:40
kaz: rada dla Rady, czytaj ze zrozumieniem treść zadania
15 lis 17:46
madzia: czy funkcja kwadratowa i jej własności to dział z gimnazjum? jak tak to dobrze wiedzieć

widać że pomoc nadeszła aż z gimnazjum bo odpowiedź do tego zadania jest inna

dziękuję na negatywny wynik miło mi jak ja pomagam komuś to od serca
ale ty chyba nie
15 lis 17:50
madzia: czy funkcja kwadratowa i jej własności to dział z gimnazjum? jak tak to dobrze wiedzieć

widać że pomoc nadeszła aż z gimnazjum bo odpowiedź do tego zadania jest inna

dziękuję ZA* negatywny wynik miło mi jak ja pomagam komuś to od serca
ale ty chyba nie
15 lis 17:51
Rada: u yo kaz mój błąd krokodylek w złą stronę i przeczytałem dobrze źle zapisałem i kontynuowałem

i to jest od (0,30) przedział ten wynik w takim razie

wynik trochę zły a nie negatywny

i tak to gimnazjum. poziom.
15 lis 18:11
madzia: nie prawda doszłam do tego przedziału w końcu sama :
a∊(3,30) bo a>3
i taka jest odpowiedź w książce

haa
15 lis 18:15
madzia: ok poziom gimnazjum ale zły wynik nie mi wyszedł
15 lis 18:15
Rada: oddaje honor spytałem siostry kwadratowej nie miała jest w 1 licealnej klasie

Wymiary muszą być dodatnie więc a musi być większe przynajmniej temu co się odejmuje
masz racje
. i dobry wynik.
15 lis 19:11