obliczyć ekstrema
xxx:
Dolny nawias do kwadratu, nie x2
7 lis 12:28
J :
1) Dziedzina
2) Pierwsza pochodna...
7 lis 12:30
xxx: Tak wiem. Miałem to na kolokwium i po prostu chciałbym sprawdzić odpowiedz bo nie jestem co do
niej przekonany. Jeżeli możesz to rozwiązać to byłbym wdzięczny
7 lis 12:31
J :
ile wyszła pochodna ...?
7 lis 12:32
xxx: Pamiętam końcowy wynik. Wyszło mi ze pierwsza pochodna ma miejsca zerowe w : 0,1 i 3. Maximum w
1, minimum w 3
7 lis 12:34
kochanus_niepospolitus:
w 1 nie może być ekstremum, bo x=1 NIE NALEŻY do dziedziny funkcji
7 lis 12:36
xxx: Dokładnie tak samo myślałem, dzięki za pomoc. Czy pozostałe założenia są prawdziwe ?
7 lis 12:37
kochanus_niepospolitus:
w sensie ... minimum w x=3 ? Tak.
7 lis 12:38
xxx: Wiec może punkt za zadanie zostanie uratowany. Jeszcze raz dzięki za pomoc!
7 lis 12:39
kochanus_niepospolitus:
zapewne jakieś punkty będą za:
1) dziedzinę (jeżeli napisana została)
2) policzenie pochodnej
3) przyrównanie pochodnej do 0 i wyliczenie jej miejsc zerowych
4) odrzucenie x=0 jako punktu przegięcia
5) wskazanie x=3 jako minimum lokalnego
nie wiem jak ćwiczeniowiec sprawdza kolokwia, ale jak dla mnie byłoby jakieś 5/6 lub 4/6.
7 lis 12:43
xxx: To było zadanie na 2 pkt, wiec mam nadzieje ze 1 uratowalem. Wyjdzie w praniu
7 lis 12:47