Granica funkcji wykorzystując regułę De l'Hospitala
Tarczynek: Stosując regułę de l'Hospitala oblicz granicę funkcji:
a) limx→ −∞ x−2*ex
b) limx→ ∞ xx
7 lis 12:15
kochanus_niepospolitus:
| | ex | | ex | | ex | |
a) lim |
| = H = lim |
| = H = lim |
| = .... |
| | x2 | | 2x | | 2 | |
b) lim x
x = .... przecie tutaj nie ma symbolu nieoznaczonego

... więc w czym problem

Chyba że źle została przepisana granica
7 lis 12:27
J :
..moim zdaniem w pierwszym przypadku , jeśli x → −
∞ ,reguła też nie ma zastosowania...
7 lis 12:32
Tarczynek: | | e−∞ | | 0 | |
a) czy napewno? mamy |
| czyli |
| a de l'hospitala stosuje się gdy w liczniku i |
| | ∞ | | ∞ | |
mianowaniku mamy jednocześnie 0 lub
∞(tak mi się przynajmniej wydaje)
b) problem żaden, jeśli jednak prowadzący życzy sobie rozwiązać tę granicę w ten a nie inny
sposób, nie mogę mu powiedzieć "jest pan debilem, przecież to nie problem". Podejrzewam że
trzeba skorzystać jakoś z podstawienia i policzyć granice z e
xlnx jednak jak to dalej
rozbić by pasowało pod Hospitala to nie wiem.
7 lis 12:36
kochanus_niepospolitus:
a) faktycznie ... nawet nie spojrzałem

b) Tarczyn − właśnie to winniśmy mu powiedzieć ... bo NIE JEST to symbol nieoznaczony, ale po
| | lnx | | ∞ | | x | | ∞ | |
przekształceniu otrzymujemy w potędze |
| czyli |
| lub |
| czyli |
| |
| | 1/x | | 0 | | 1/lnx | | 0 | |
tak czy siak − brak możliwości skorzystania z de'Hospitala
7 lis 12:54
J :
...chyba,że w a) x → + ∞ ...?
7 lis 12:59
Gray: W b) dałbym x→0. Zwykle takie zadanie się daje
7 lis 13:00
Tarczynek: kazał w a) dla +∞ i −∞, dla + jest to dość banalne. Cóż trzeba mu powiedzieć że podchwytliwe
zadanie nie wypaliło, a jak będzie się upierał to chyba trzeba będzie przytakiwać jak lekarz
kazał
I niestety w b) musi być ta plus nieskończoność...mimo że dla zera byłaby ciekawsza:(
7 lis 14:19