matematykaszkolna.pl
Granica funkcji wykorzystując regułę De l'Hospitala Tarczynek: Stosując regułę de l'Hospitala oblicz granicę funkcji: a) limx→ − x−2*ex b) limx→ xx
7 lis 12:15
kochanus_niepospolitus:
 ex ex ex 
a) lim

= H = lim

= H = lim

= ....
 x2 2x 2 
b) lim xx = .... przecie tutaj nie ma symbolu nieoznaczonego ... więc w czym problem Chyba że źle została przepisana granica
7 lis 12:27
J : ..moim zdaniem w pierwszym przypadku , jeśli x → − ,reguła też nie ma zastosowania...
 0 
[

]

7 lis 12:32
Tarczynek:
 e 0 
a) czy napewno? mamy

czyli

a de l'hospitala stosuje się gdy w liczniku i

mianowaniku mamy jednocześnie 0 lub (tak mi się przynajmniej wydaje) b) problem żaden, jeśli jednak prowadzący życzy sobie rozwiązać tę granicę w ten a nie inny sposób, nie mogę mu powiedzieć "jest pan debilem, przecież to nie problem". Podejrzewam że trzeba skorzystać jakoś z podstawienia i policzyć granice z exlnx jednak jak to dalej rozbić by pasowało pod Hospitala to nie wiem.
7 lis 12:36
kochanus_niepospolitus: a) faktycznie ... nawet nie spojrzałem emotka b) Tarczyn − właśnie to winniśmy mu powiedzieć ... bo NIE JEST to symbol nieoznaczony, ale po
 lnx  x  
przekształceniu otrzymujemy w potędze

czyli

lub

czyli

1/x 0 1/lnx 0 
tak czy siak − brak możliwości skorzystania z de'Hospitala
7 lis 12:54
J : ...chyba,że w a) x → + ...?
7 lis 12:59
Gray: W b) dałbym x→0. Zwykle takie zadanie się daje emotka
7 lis 13:00
Tarczynek: kazał w a) dla + i −, dla + jest to dość banalne. Cóż trzeba mu powiedzieć że podchwytliwe zadanie nie wypaliło, a jak będzie się upierał to chyba trzeba będzie przytakiwać jak lekarz kazał I niestety w b) musi być ta plus nieskończoność...mimo że dla zera byłaby ciekawsza:(
7 lis 14:19