a
zespolony: W liczbach zespolonych rozwiązać równanie:
(1 + 3i)z + 4(z − 2i) = 1 − 9i
(1 + 3i)(x + iy) + 4(x + iy − 2i) = 1 − 9i
x + iy + 3xi − 3y + 4x + 4iy − 8i = 1 − 9i
5x − 3y + iy + 3xi + 4iy − 8i = 1 − 9i
5x − 3y + 5iy + 3xi − 8i = 1 − 9i
5x − 3y + i(5y + 3x − 8) = 1 − 9i
Układ równań:
| | 1 | | 3 | |
5x − 3y = 1 −−−−−−−−−−−−−−−−> 5x = 1 + 3y x = |
| + |
| y |
| | 5 | | 5 | |
5y + 3x − 8 = −9
czy na razie robię to dobrze ?
7 lis 11:43
zespolony: ?
7 lis 12:45
kochanus_niepospolitus:
z + 3iz + 4z − 8iz = 1 − 9i
5z − 5iz = 1 − 9i
czyli:
5x + 5iy − 5ix + 5y = 1 − 9i
czyli:
5x + 5y = 1
5y − 5x = −9
7 lis 12:48
zespolony: ok dzięki to ja bez potrzeby zamieniałem z na początku
7 lis 12:58
zespolony: nie powinno być 4z − 8i ?
7 lis 13:00
zespolony: w sumie to i tak taki sam układ równań wyszedł, mógłby ktoś jeszcze to rozpisać bo wydaję mi
się że w zapisie koachanusa jest błąd. dzięki
7 lis 13:05
Gray: Wpis z 12:48 jest OK.
7 lis 13:11
zespolony: 4 * −2i to −8iz ?
7 lis 13:22
J :
4*(−2i) = −8i
7 lis 13:38
zespolony: to dlaczegp u kochanusa to = −8iz?
8 lis 10:51
razor: (1+3i)z+4(z−2i) = 1−9i
z+3iz+4z−8i = 1−9i
5z+3iz = 1−i
z(5+3i) = 1−i
| | (1−i)(5−3i) | |
z = |
| |
| | (5+3i)(5−3i) | |
| | 5−3i−5i+3i2 | | 2−8i | | 1 | | 4 | |
z = |
| = |
| = |
| − |
| i |
| | 25−9i2 | | 34 | | 17 | | 17 | |
8 lis 11:40
zespolony: ok dzięki wielkie czyli jednak było źle w poście z 12:48
8 lis 11:46