.
Kasia: Rzucamy dwiema kostkami sześćiennymi do gry. Oblicz które ze zdarzeń AiB jest bardziej
prawdopodobne jeżeli:
a) zdarzenie A polega na otrzymaniu na pierwszej kostce liczby oczek która jest liczbą pirwesą
b) zdarzenie B polega na otrzymaniu na obu kostkach sumy oczek mniejszej od 7.
Janek191:
a) I Ω I = 6
2 = 36
A = { ( i ; j ) : i ∊ { 2,3,5} , j ∊ { 1,2,3,4,5,6}}
I A I = 3*6 = 18
b)
B= { (1,1),(1,2),(1,3),(1,4),(1,5),(2,1),(2,2),(2,3),(2,4),(3,1),(3,2),(3,3),(4,1),(4,2),(5,1)}
I B I = 15
więc
P( A ) > P( B)
===========