a
zespolony: W liczbach zespolonych rozwiązać równanie:
| z + 1 | |
| = − 1 / * (z − 1) z ≠ − 1 |
| z − 1 | |
z + 1 = −z + 1
2z = 0
z = 0
Dawałem już to zadanie ale nadal nie rozumiem, jak to dalej powinno iść, czy jeśli z ≠ −1 to
trzeba napisać że z ∊ R/{−1} ?
Dzięki
7 lis 10:59
J :
założenie: z ≠ 1 ... ( z = 1 ⇔ z = 1 + 0*i*)
7 lis 11:04
algebra: i co to mi daje ? ale z ≠ 1 czy z = 1 ?
7 lis 11:07
J :
dla z =1 mianownik się zeruje, więc z = 1 nie nalezy do dziedziny tego równania ...
7 lis 11:09
zespolony: tak dlatego nie rozumiem czemu napisałeś , że z = 1 skoro z nie należy do dziedziny ?
7 lis 11:13
J :
.. nie zrozumiałeś... w nawiasie pokazałem tylko, kiedy z = 1 ...
.. para (1,0) ... nie nalezy do dziedziny .. bo etrdy z = 1
7 lis 11:18
J :
etrdy = wtedy ..
7 lis 11:18
zespolony: aha ale jak dalej to zadanie należy rozwiązać ?
7 lis 11:19
razor: masz już wynik przecież
7 lis 11:22
zespolony: para (1,0) to wynik ? nie rozumiem
7 lis 11:26
J :
... oprzytomniej .... rozwiąznie: z = 0 ..
7 lis 11:30
zespolony: bo namieszałeś mi z tą parą (1,0), skoro z = 0 to część rzeczywista = 0, a co z częścią urojoną
?
7 lis 11:39
J :
z = 0 ⇔ x = 0 i y = 0 ..
7 lis 11:41
zespolony: bo w odpowiedziach mam, że y jest dowolne, ale jak jest 0
7 lis 11:44
zespolony: to y = 0 czy jest dowolne ?
7 lis 11:50
J :
| | i + 1 | |
zprawdź np dla y = 1 ... |
| = − 1 ... czy jest prawdą..? |
| | i − 1 | |
7 lis 12:06
zespolony: jest prawdą, ale jak do tego dojść ? żeby to w zadaniu zapisać
7 lis 12:09
J :
..jak to obliczyłeś,że wyszło Ci,ze jest prawdą...?
7 lis 12:12
zespolony: podstawiłem pod i 1
7 lis 12:17
zespolony: jednak to nie jest prawdą coś namieszałem, w odpowiedzi mam że y jest dowolne i nie mogę
zrozumieć czemu
7 lis 12:18
J :
... ja też ....
7 lis 12:19
zespolony: czyli wg ciebie odpowiedź to x = 0 i y = 0 ? koniec ?
7 lis 12:25
J :
..tak ...( chociaż człowiek jest omylny...)
7 lis 12:27
zespolony: aha dzięki
7 lis 12:27