s
algebra: Znaleźć liczby x,y spełniające równanie:
| x + iy | | 2 − 3i | |
| = |
| |
| x − iy | | 2 + 3i | |
x− iy ≠ 0
x ≠ 0 y ≠ 0
R\{0}
(x + iy)(2 + 3i) = (2 − 3i)(x − iy
2x + 3xi + 2iy − 3y = 2x − 2iy − 3x − 3y
Układ równań:
2x − 3y = 2x
2y + 3x = − 2y − 3x
wyznaczam z drugiego równania:
6x = −4y
i chciałem spytać czemu jakbym wyznaczał y z pierwszego równania to by wyszedł inny wynik ?
7 lis 10:34
7 lis 10:36
algebra: czemu w przypadku pierwszego równania x wyjdzie inny ?
7 lis 10:37
J :
..a dlaczego : 2x − 3y = 2x ...?
7 lis 10:42
algebra: będzie
2x − 3y = 2x − 3y ale i tak to niczego nie zmieni
tam powinno byc 2x + 3xi + 2iy − 3y = 2x − 2iy − 3ix − 3y
7 lis 10:45
J :
... jak to nie zmieni ...? to równanie jest tożsamościowe ( x , y − dowolne)
7 lis 10:51
algebra: ale czemu w przypadku pierwszego równania x ma nieskończenie wiele możliwości a w przypadku
równania drugiego już x ma rozwiązanie ? Może tak być ?
7 lis 10:54
J :
drugie równanie ma też nieskończenie wiele rozwiązań .., ale z tą różnicą,że y zależy od x ..
..w pierwszym równaniu ..nie ..
7 lis 10:58
algebra: aha dzieki to już rozumiem
7 lis 11:00