?
Sprawdzi mi koś zadanie: Muszę narysować wykres i określić:
1) Dziedzinę
2) Zbiór wartości
3) M. zerowe
4) monotoniczność
5) znak f−cji
y=2x2−1
Obliczam deltę:
Δ=b2−4ac
Δ=0+8
Δ=8
√Δ=2√2
x1=−√2/2
x2=√2/2
Wyznaczam wierzchołek: p=0 q=−1 W=(0,−1)
Wykres:
Wykresem będzie parabola z ramionami w górę z miejscami zerowymi x1 i x2, a wierzchołkiem
paraboli W=(0,−1) ( sorry nie mogę ogarnąc rysowania na tej stronie)
Ad 1 xeR
Ad 2 (−1,∞)
Ad 3 Miejsca zerowe to x1 i x2
Ad 4 y↘ W(−∞,−1)
y↗ W(−1,∞)
Ad 5 y>0⇔ 2x2−1>0 (−∞,−√2/2)u(√2/2,∞)
y<0⇔2x2−1<0 (−√2/2,√2/2)
Sorki, że tak chaotycznie mam nadzieję że nie narobiłem dużo błędów. Z góry dzięki.
7 lis 10:24
Janek191:
7 lis 10:28
Janek191:
Maleje w przedziale ( − ∞ , 0 ) , a rośnie w ( 0 ; + ∞ )
b) ZW = < − 1; + ∞ )
7 lis 10:30
J :
Ad 2) .. przedział domkniety: [−1,+∞)
Ad 4) .. malejąca: x ∊(−∞,0) .. rosnąca: x∊ (0,+∞)
7 lis 10:32
Sprawdzi mi koś zadanie: Dlaczego maleje do 0 i rośnie od 0 skoro wierzchołkiem jest 0 oraz −1 ?
7 lis 10:41
J :
..... określasz warości x , dla których maleje .... yw jest bez naczenia...
7 lis 10:44
Sprawdzi mi koś zadanie:

Mam problem z jednym przykładem mianowicie y=lx
2−1l. Wykres będzie wyglądał tak (chyba) ale
nie potrafię określić żadnych wartości. Jakaś podpowiedź na co mam spojrzeć?
7 lis 10:50
J :
..wykres dobry ...policz miejsca zerowe f(x) = x2 − 1 ...współrzędne wierzchołka ... resztę
widać z wykresu...
7 lis 10:53
Sprawdzi mi koś zadanie:

Aha czyli liczę to jak zwykłą funkcję kwadratową, ale jeśli obliczę współrzędne wierzchołka to
czy nie dostanę współrzędnych tej paraboli
7 lis 10:57
J :
..miejsca zerowe sie nie zmienią ...wierzchołek w' będzie symetryczny do w względem osi OX
... jeśli w = −1 , to w' = 1 ( po odbiciu) ..
7 lis 11:01
Sprawdzi mi koś zadanie: Ok czyli jeśli dobrze myślę to będzie wyglądalo tak;
1. xeR
2 ye<1,∞)
3 miejsca zerowe to −1 i 1
4 y↘(−∞,−1)u(0,1)
y↗(−1,0)u(1,∞)
5 y>0 ⇔ lx2−1l>0 (−∞,−1)u(−1,1)u(1,∞)
y<0 brak
7 lis 11:09
J :
2) y ∊ [0,+∞)
5) y > 0 dla x ≠ 1 i x ≠ −1
y = 0 dla x = 1 lub x = −1
7 lis 11:15
Sprawdzi mi koś zadanie: Cale 5 mam źle czy tylko muszę zmienić nawiasy na domknięte przy 1 i −1?
7 lis 11:19
J :
.. tylko dopisać: kiedy y = 0
7 lis 11:27
Sprawdzi mi koś zadanie:

y=l(x−1)
2−2l W tym przypadku muszę najpierw przekształcić wzór skróconego mnożenia i dalej
ta sama zasada obliczam wierzchołek delte itd. Delta jest ujemna czyli wykres wygląda mniej
więcej tak?
7 lis 11:34
J :
..a dlaczego Δ jest ujemna..?
7 lis 12:08
Sprawdzi mi koś zadanie: Faktycznie, delta jest dodatnia. Ale zasada jest ta sama prawda?
7 lis 12:52
Sprawdzi mi koś zadanie: 
7 lis 13:52
J :
zasada jest ta sama ... rysujesz wykres: f(x) ... a potem If(x)I ... (odbijasz dół do góry)..
7 lis 13:56
Sprawdzi mi koś zadanie: Ok rozumiem dzięki
7 lis 14:03