Kąty w trójkącie
q255: Ile wierzchołków ma wielokąt wypukły, jeśli:
a) suma miar kątów wynosi 12600, 21600
b) każdy z kątów ma miarę 1500, 1560, 1350,
c) jeden z kątów ma 800, a miara każdego z pozostałych wynosi 1150,
d) miara kąta zewnętrznego wynosi 360 i jest to wielokąt foremny,
e) suma miar kątów wewnętrznych jest trzy razy większa od sumy kątów zewnętrznych (liczonych po
jednym dla każdego wierzchołka).
6 lis 23:46
pigor: ...,
a)
(n−2)*180o=1260o /:180
o ⇔ n−2=7 ⇔
n=9 wierzchołków ;
analogicznie (n−2)*180
o= 2160
o ⇔ ... ;
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
b)
(n−2)*180o=n*150o ⇔ n(180
o−150
o)= 2*180
o ⇔
⇔ 30
on= 360
o /:30
o ⇔
n=12 wierzchołków ;
analogicznie dla 156
o, lub 135
o .
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
c)
(n−2)*180o=80o+(n−1)*115o ⇔ n(180
o−115
o)=360
o+80
o−115
o ⇔
⇔ 65
on=360
o−35
o ⇔ 65
on=325
o ⇔
n=5 wierzchołków ...
7 lis 00:33