a
algebra: W ciele Z29 obliczyć:
a) 27 * 5 − 19
b) 12−1
Mógłby ktoś pomóc ?
6 lis 23:06
ICSP: 27 * 5 − 19 ≡ (−2) * 5 − 19 ≡ 0
b) Algorytm Euklidesa :
29 = 12 * 2 + 5
12 = 2 * 5 + 2
5 = 2*2 + 1
Mamy :
1 = 5 − 2 * 2 = 5 − 2 * (12 − 2*5) = 5 − 2 * 12 + 4*5 = 5 * 5 − 2 * 12 =
= 5(29 − 12*2) − 2 * 12 = 5 * 29 − 10 * 12 − 2 * 12 = 5 * 29 − 12 * 12
Mamy :
−12 * 12 = 1
17 * 12 = 1
12−1 = 17
6 lis 23:13
algebra: ok dzięki ale już chyba jutro będę jeszcze nad tym myśleć, jeszcze trochę porobię zadań z
zespolonych bo łatwiejsze
6 lis 23:18
algebra: jak tak w pamięci policzyłeś 12−1 ? przecież to duże liczby
7 lis 10:24
zespolony: ?
7 lis 12:47
algebra: chodziło mi o przykład a) 27 * 5 jak to policzyłeś ? bo nie mogę do tego używać kalkulatora
7 lis 12:49
kochanus_niepospolitus:
12−1 w ciele Z29 oznacza liczbę 'odwrotną do liczby 12 w tymże ciele
tak więc szukamy takiego x aby:
x*12 = 1 (w Z29)
czyli 12x ≡ 1 (mod 29)
7 lis 12:51
algebra: Mam pytanie do podpunktu a)
Oblicz w Z29:
27 * 5 − 19 = (−2) * 5 − 19 = 0
skąd ta −2 ? bo jeśli 27 : 29 to zostaje reszty +2, nie rozumiem czemu jest −2 ?
8 lis 16:00
algebra: dobra już chyba rozumiem
jeśli 27:29 to reszty jest + 27
jeśli do −2 dodamy 29 to daje nam to 27 i reszte 0 ?
8 lis 16:02
Kacper:
27:29=0 r 27, a nie 2!
8 lis 16:03
Saizou :
27≡27 (mod29) ale to to samo co
27≡−2 (mod29)
8 lis 16:04
Kacper:
a≡b (mod m) ⇔ m| (a−b)
27≡−2 (mod 29), bo 29| (27−(−2))
8 lis 16:06
algebra: już rozumiem obecnie zajmuję się podpunktem b i mam pytanie po co wyznacza się tam NWD ? Do
czego on ma służyć?
8 lis 16:09
Kacper:
Jest to algorytm Euklidesa znajdowania elementów odwrotnych w ciałach Zn.
8 lis 16:12
algebra: rozkład na algorytm rozumiem,ale potem jak jest
1 = 5 − 2 * 2 = 5 − 2 * (12 − 2*5)
to 1 = 5 − 2*2 jeszcze rozumiem ale dalej już nie wiem mógłby ktoś to wyjaśnić ?
8 lis 16:19
algebra: już to rozumiem , mógłby ktoś powiedzieć skąd potem 17 się bierze ?
17 * 12 ?
8 lis 17:00
algebra: bo jak mam 5 * 29 − 12 * 12
to skąd ta 17 bo 29 − 12 to jest 17, ale najpierw przecież mnożenie się wykonuje
8 lis 19:47
algebra: ?
8 lis 19:58
algebra: i czemu 5 * 5 − 2 * 12 = 5(29 − 12 * 2) ?
a nie 5(5 − 12 * 2) ?
8 lis 20:00
algebra: ?
8 lis 20:13
algebra: ?
8 lis 20:47