s
algebra: Ciało w ciele Z11
Mam taki przykład:
9(34 + 4*6 − 9)−1 = 9(4 + 2 − 9)−1 = 9(−3)−1 = 9 * 8−1 = 9 * 7 = 8
Dlaczego (−3)−1 to 8−1 ,a potem 8−1 to 7 ?
6 lis 22:44
ICSP: −3 ≡ 8 mod 11
Definicje elementu odwrotnego powinieneś znać.
6 lis 22:57
algebra: a dlaczego 8−1 to 7 ?
6 lis 23:03
algebra: dobra już wiem
6 lis 23:04
ICSP: powiedz mi zatem czy do każdej liczby grupie ( Z
11\{0} ; * ) * mnożenie modulo 11
istnieje element odwrotny ?
6 lis 23:07
Saizou : ja wiem, ja, ja, wybierz mnie
6 lis 23:10
ICSP: Jak kolega nie odpisze do 12 to pytanie przechodzi na Ciebie
6 lis 23:14
Saizou :
nie wiem czy będę siedział do 12

żeby na to odpowiedzieć nie trzeba nawet myśleć
6 lis 23:16
Saizou : jest po 12 więc odpowiem dwoma słowami: definicja grupy
7 lis 00:05
algebra: istnieje
8x = 1 w mod 11
8 * 7 = 1 w mod 11
7 lis 00:23
ICSP: to kolejne pytanie: Czy istnieje element odwrotny do 4 względem mnożenia modulo 12 ?
7 lis 00:28
algebra: ale czemu pytasz się o modulo 12 jak w zadaniu jest do modulo 11 ?
7 lis 00:28
ICSP: To są pytania dodatkowe, które nie mają związku z zadaniem
7 lis 00:29
algebra: to będzie 4−1 ?
4x = 1
i trzeba znaleźć taki x aby w modulo 11 było rozwiązanie = 1
7 lis 10:23
algebra: dlaczego element odwrotny −3 w mod 11 = 8 , jednak nadal tego nie rozumiem
7 lis 13:24
kochanus_niepospolitus:
bo −3 + 11 = +8

dlatego
7 lis 13:25
kochanus_niepospolitus:
i niby jak on jest odwrotny

to nie jest element odwrotny
7 lis 13:25